01. එළවළු හා පලතුරු
පලතුරු හෝ එළවළු සම්බන්ධයෙන් පෝෂණයෙන් අවම යැයි තේරීමක් සිදු කළ නොහැකි අතර විටමින්, ඛනිජ ඇතුළු සංඝටක රැසක් ඒවායේ අඩංගු වේ. ඇතැම් ඒවා අධි ප්රතිඔක්සිකාරක මට්ටම් හේතුවෙන් සුපිරි ආහාර ලෙස සැලකේ. බෙරි වර්ග, චෙරි වර්ග, ඇපල්, බෝංචි හා අර්තාපල් පවා පිළිකා, විකිරණ ආදියට එරෙහිව සටන් කරන ප්රබල ප්රතිඔක්සිකාරක වේ. කුළුබඩු වර්ගද මීට අයත්ය.
02. ධාන්ය වර්ග, බෝංචි සහ රනිල කුලයට අයත් සියලු ධාන්ය
ධාන්ය වර්ග සඳහා අසංතෘප්ත ආහාරයන් ලෙසද ආහාරයට ගත හැකි අතර, පලතුරු සමග එක් කර සැලඩ් ලෙසද, පිරවුම් ලෙසද භාවිත කළ හැකි අතර පිටි වෙනුවට වඩා හොඳ ආදේශකයකි. බෝංචි බීජ ඇතුළු රනිල කුලයේ ධාන්යවලින් ඔක්සිජන්, අත්යවශ්ය ප්රෝටීන මෙන්ම තන්තුද ලබාගත හැකිය. ටින් කළ බෝංචි බීජ ලබාගන්නේ නම් ඒවායේ සෝඩියම් අන්තර්ගතය ඉවත් කිරීමට හොඳින් සෝදා ගත යුතුය.
03. මස් හා මාළු
නොකැඩූ, මෘදු ලෙස පිසූ මස් යනු ලබා ගත හැකි පෝෂ්යදායී ආහාර අතුරින් ප්රධාන ආහාරයකි. කෙසේ වුවද ඇතැම් රසායනික ද්රව්ය එන්නත් කළ හෝ ඩයි වර්ග යෙදූ මස් හෝ මාළු ආහාරයට ගැනීම එතරම් උචිත නොවේ. කෙසේ වුවද මස් හා මාළු යනු ඉතා හොඳ ප්රෝටීන් අන්තර්ගතයන් ලෙසද හැඳින්විය හැකිය.
04. බිත්තර සහ කිරි
බිත්තර යනු පෝෂ්යදායී ආහාර අතර ඉදිරියෙන් සිටින තවත් විශේෂයකි. කොලෙස්ටරෝල් අධික යැයි පිළිගැනීමක් තිබුණද වඩා හොඳ ප්රොටීන් අන්තර්ගතයක් බිත්තර සතුව පවතියි. කිරි ශරීරයට ඉතා හොඳ කැල්සියම් ප්රතිශතයක් ලබාදීම කෙරෙහි බලපායි.
05. සෞඛ්ය සම්පන්න පිසින තෙල්
ඔලිව් තෙල් යනු හෘද රෝගවලට එරෙහි වඩාත්ම පිළිගත් තෙල් හා බහු අසංතෘප්ත මේද වර්ගය වෙයි. කෙසේ වෙතත් තල, සූරියකාන්ත තෙල්ද වඩා හිතකර තෙල් වර්ග අතර වෙයි.
06. සම්පූර්ණ ධාන්ය නිෂ්පාදන
ක්ෂණික සුදු සහල් පිටි, සුදු පාන් හා ඒවා යොදා ගත් නිෂ්පාදන මෙම කොටසට අයත් නොවන අතර අපේක්ෂිත තන්තුමය ගුණයන් එමගින් ලබාගැනීම අවම හෝ දුෂ්කර වෙයි. ඒ වෙනුවට, සම්පූර්ණ රසවත් හා නිරෝගී ආහාර වේලක් වෙනුවෙන් සම්පූර්ණ ධාන්ය හෝ මුළුමනින්ම ධාන්ය යොදා සිදුකළ නිෂ්පාදන තෝරා ගැනීම උචිත වේ.
07. යෝගට්
යෝගට්, ප්රෝටීන් සහ කැල්සියම් ලබා ගැනීම සඳහා ඉතා හොඳ තෝරාගැනීමකි. අයිස් ක්රීම් භාජනයකින් ලැබෙනවාටත් වඩා වැඩි ප්රෝටීන් හා කැල්සියම් ප්රමාණයක් මෙමගින් ලබාගත හැකිය. යෝගට් යනු සෝඩියම් ඉතා අවම ආහාරයක් වීමද විශේෂයකි.